PageRank Checking Icon



Witaj. Jesteś
gościem na mojej stronie.
 
 
 
 
Cholesterol
 
   Jest to podstawowy steryd syntetyzowany w organizmie człowieka z „aktywnego octanu”, a także przyjmowany w pokarmach. We krwi przenoszony jest z albuminami. Prawidłowe stężenie cholesterolu całkowitego wynosi 150-200 mg/100 ml krwi. Jego wzrost powyżej normy powoduje rozwój miażdżycy. Niski poziom frakcji HDL(dobrego cholesterolu) jest obecnie jednym z podstawowych wskaźników diagnostycznych w ocenie ryzyka chorób układu sercowo-naczyniowego. Przebadano 14 tys. amerykańskich lekarzy i zaobserwowano, że poziom cholesterolu HDL poniżej 30 mg/dl (<0,9 mmol/l) stanowi niezależny czynnik ryzyka niedokrwiennej choroby serca  i to w populacji osób z pożądanym poziomem całkowitego cholesterolu poniżej 200 mg/dl (<5,2 mmol/l). Wyliczono, że każde obniżenie stężenia cholesterolu HDL o 1mg/dl poniżej 30mg/dl powoduje wzrost ryzyka chorób układu krążenia o 2% u mężczyzn i o 3% u kobiet, szczególnie po menopauzie. Jest bowiem faktem udowodnionym, że estrogeny stymulują syntezę HDL. Dlatego też kobiety żyją o 5-10 lat dłużej niż mężczyźni w porównywalnych warunkach życia. W zgodności z tym spostrzeżeniem pozostaje obserwacja szybkiego rozwoju miażdżycy u myszy z niskim stężeniem HDL. Dzięki obecności w cząsteczce HDL enzymu paraoksygenazy i witaminy E wysokie stężenie HDL może zapobiegać procesowi utleniania LDL w ścianie naczynia (rozwój miażdżycy), a także przeciwdziałać procesowi agregacji płytek krwi. Główną fizjologiczną funkcją HDL jest wiązanie i transport cholesterolu z komórek tkanek obwodowych do wątroby, gdzie jest on degradowany do kwasów żółciowych. U osób z nadwagą i/lub otyłością brzuszną (wisceralną) napływa nadmiernie kwas tłuszczowy do wątroby i zwiększona jest produkcja trójglicerydów, tj. VLDL co prowadzi do zaburzeń metabolicznych. Ponadto dominacja w osoczu cząsteczek LDL typu B zwiększa ryzyko choroby niedokrwiennej serca. Powszechnie akceptowane badania prospektywne wskazują, że w miarę redukcji LDL (zły cholesterol) wydatnie zmniejsza się śmiertelność z powodu zawału i/lub udaru mózgu. Dlatego ważna jest prawidłowa dieta i wysiłek fizyczny. Zalecane jest spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega 6 występuje głównie w kwasie linolowym, który zawarty jest w olejach: krokoszowym, słonecznikowym, kukurydzianym i sojowym, a także w margarynach z nich produkowanych. Ogólne spożycie kwasu linolowego nie powinno przekraczać 10% ogółu energii. Przedstawicielami wielonienasyconych kwasów omega 3 jest kwas alfalinolenowy występujący w oleju lnianym, rzepakowym, rybach i ssakach morskich a także w planktonie morskim. Kwasy te obniżają stężenie trójglicerydów w surowicy i cholesterolu we frakcji VLDL. Wykazują także działanie antyarytmiczne, antyagregacyjne i przeciwzapalne. W badaniu Zutphen stwierdzono redukcję zgonów wieńcowych o 50% u mężczyzn, którzy spożywali co najmniej 30 g ryb dziennie w porównaniu z tymi co nie spożywali ryb. Ponadto błonnikowi pokarmowemu przypisuje się ważną rolę w zachowaniu zdrowia i profilaktyce chorób układu pokarmowego, otyłości, cukrzycy i miażdżycy. Osoby dorosłe powinny spożywać 30-40 g błonnika pokarmowego dziennie. Aby to osiągnąć należy spożywać od 500 do 1000 g warzyw i owoców dziennie (łącznie z ziemniakami) oraz co najmniej 5 porcji produktów zbożowych.
 
 

Miernik stopnia nadwagi

 

 

20-24,9 kg/m2
m.c. prawidłowa

25-29,9 kg/m2 – nadwaga

30-39,9 kg/m2 –otyłość
≥ 40 kg/m2 otyłość ciężka

Miernik typu otyłości

W otyłości brzusznej
u mężczyzn WHR ≥1,0,
u kobiet WHR ≥ 0,85

Miernik prawdopodobieństwa zaburzeń metabolicznych

Obwód brzucha
w talii

Prawdopodobieństwo zaburzeń zwiększone, jeżeli BMI ≥ 25 kg/m2,
a obwód brzucha ≥ 94 cm
u mężczyzn
i ≥ 80cm u kobiet.
Prawdopodobieństwo duże, jeżeli u mężczyzn ≥ 102 cm,
a u kobiet ≥ 88 cm



Wzrost (cm)

Należna masa ciała (kg)

Nadwaga (kg)

Otyłość (kg)

145

42-52,9

53-62,9

>63

148

44-54,9

55-65,9

>66

150

45-55,9

56-67,9

>68

152

46-57,9

58-68,9

>69

154

47-58,9

59-70,9

>71

156

49-60,9

61-72,9

>73

158

50-61,9

62-74,9

>75

160

51-63,9

64-76,9

>77

162

53-65,9

66-78,9

>79

164

54-66,9

67-80,9

>81

166

55-68,9

69-82,9

>83

168

56-70,9

71-84,9

>85

170

58-71,9

72-86,9

>87

172

59-73,9

74-88,9

>89

174

61-75,9

76-90,9

>91

176

62-76,9

77-92,9

>93

178

63-78,9

79-94,9

>95

180

65-80,9

81-96,9

>97

182

66-82,9

83-98,9

>99

184

68-84,9

85-101,9

>102

186

69-85,9

86-103,9

>104

188

71-87,9

88-105,9

>106

190

72-89,9

90-107,9

>108

192

74-91,9

92-110,9

>111

 
Źródło:
Mała encyklopedia medycyny PWN, warszawa 1989 Medycyna po Dyplomie, Wydanie specjalne
 

 
Wspierane przez Hosting o12.pl
© 2007 - 2011 Created Piotr & Jerzy Ratajczak