PageRank Checking Icon



Witaj. Jesteś
gościem na mojej stronie.
 
 
 
 
Fosfor (P)
 
 
Rola w organizmie
   Jest konieczny do utrzymania prawidłowej struktury kości i zębów, buduje także błony komórkowe i tkanki miękkie, takie jak nerki, serce, mózg i mięśnie. Przyczynia się do wzrostu i naprawy uszkodzonych tkanek. związki fosforu w organizmie są najważniejszym przekaźnikiem energii. Jest składnikiem DNA. Zapewnia prawidłowe funkcjonowanie mózgu i nerwów. Podtrzymuje witalność organizmu. Odgrywa ważną rolę w regularnej pracy serca, utrzymaniu prawidłowego pH, łagodzi bóle w zapaleniu stawów.
 
Niedobór składników mineralnych
   Niedobór wpływa niekorzystnie na nerki, mięśnie, krew i kości. Do objawów należą: osłabienie, nieregularny oddech, zmęczenie, drżenie kończyn, bolesność i osłabieni siły mięśniowej, zwiększona skłonność do infekcji, utrata apetytu, krzywica, rozmiękczenie kości, niedokrwistość, obniżona kurczliwość mięśnia sercowego, zaburzenia nerwowe, zwiększone wydalanie wapnia, magnezu oraz glukozy z moczem.
 
Nadmiar składników mineralnych 
   Nadmiar fosforanów w surowicy krwi (hiperfosfatemia) może być spowodowany niewydolnością nerek, nadmierną ilością witaminy D, podawaniem fosforu drogą pozajelitową lub doustną, nieodpowiednia dieta. Objawia się zespołem czerwonych oczu i świądem skóry. Zdrowe nerki usuwają nadmiar z moczem. Groźnym następstwem jego wysokiego stężenia ujawniającego się po długim czasie jest odkładanie się soli wapniowo-fosforanowych w sercu, mięśniach i naczyniach krwionośnych. Objawia się też bólami kości i stawów. Stosunek wapnia do fosforu powinien wynosić 1:1, wtedy zapewniona jest prawidłowa mineralizacja kości.
 
Źródła w diecie
   Produkty szczególnie bogate w fosfor to: podroby, ryby świeże, solone, wędzone i w konserwie, żółtka jaj, brie, cheddar, edamski, ementaler, gouda, myśliwski, trapistów, tylżycki, camembert, sery topione, twarogowe, mleko pełne sproszkowane, indyk, kaczka, pasztety drobiowe, kabanos, szynka mielona, fasola, groch, soja, mak pestki dyni, grzyby, kasza gryczana, jęczmienna, makarony, otręby pszenne, zarodki pszenne, płatki owsiane, mąka kukurydziana, chleb chrupki, bułki graham, kakao, czekolada, orzechy, migdały, ciemny ryż.
 

 
Źródło: Leksykon zdrowia, wydawnictwo  Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006
 

 
Wspierane przez Hosting o12.pl
© 2007 - 2011 Created Piotr & Jerzy Ratajczak