PageRank Checking Icon



Witaj. Jesteś
gościem na mojej stronie.
 
 
 
 
Krzepliwość krwi
 
   Zdolność krwi do prawidłowego krzepnięcia jest wykorzystywana w celu zdiagnozowania tendencji do krwawień lub zakrzepów. INR u osób zdrowych powinien wahać się od 0,9 do 1,2. Zbyt duża krzepliwość krwi prowadzi do powstawania zakrzepów w wyniku, których mogą wystąpić udar mózgu czy zawał mięśnia sercowego. Stosowanie diety zawierającej dużą ilość witaminy K wpływa na podwyższenie ryzyka zakrzepów. Należą do niej produkty kapustne, takie jak kapusta, kalafior, brokuł, brukselka. Ponadto szpinak, brukiew, soja, zielona i czerwona herbata a  także wątroba wieprzowa i wołowa. Aby przeciwdziałać powstawaniu zakrzepów dieta powinna być bogata w produkty rozrzedzające krew. Są nimi jabłka, owoce cytrusowe, zielony groszek, mleko, cebula, czosnek. Przyprawą rozrzedzającą krew jest imbir. Dieta powinna być zbilansowana, aby zapobiec powstawaniu zakrzepów nie powodując krwawień. 
 
Wspierane przez Hosting o12.pl
© 2007 - 2011 Created Piotr & Jerzy Ratajczak