PageRank Checking Icon



Witaj. Jesteś
gościem na mojej stronie.
 
 
 
 
Sirtuiny
 
   McCay i wsp. odkryli, że zmniejszenie spożycia kalorii o około 30-50% może przedłużyć życie. Niskokaloryczna dieta, ale witaminowa, zmniejsza ryzyko chorób związanych z wiekiem i zwiększa długość życia różnych gatunków. Krótkotrwałe ograniczenie spożycia u ludzi i długotrwałe u zwierząt zmienia intensywność metabolizmu, wywołuje zmiany w funkcjonowaniu układu hormonalnego i sympatycznego układu nerwowego, a także wpływa na profil ekspresji genów w komórkach mięśni, serca i mózgu. Wykryto, że resweratrol, związek chemiczny z grupy polifenoli roślinnych, może zmniejszać zawartość tłuszczów i stymulować ich mobilizację. Zauważono, ze podczas głodzenia dochodzi do wzrostu aktywności sirtuin (białka) podobnie, jak przez aktywację sirtuin przez resweratrol (składnik czerwonego wina). Ma to istotne znaczenie w patogenezie chorób, takich jak: nowotwory, choroby zapalne, choroby układu sercowo- naczyniowego, mięśni i neurodegeneracyjne. Resweratrol chroni komórki przed apoptozą (programowana śmierć komórki).
 
Źródło:
Kamila Siedlecka, Wojciech Bogusławski, Sirtuiny - enzymy długowieczności, Praca poglądowa, Katedra i Zakład Chemii Medycznej Akademii Medycznej w Gdańsku 
 
Wspierane przez Hosting o12.pl
© 2007 - 2011 Created Piotr & Jerzy Ratajczak