PageRank Checking Icon



Witaj. Jesteś
gościem na mojej stronie.
 
 
 
 
Witamina E (witamina młodości)
 

   Witamina E  w większych ilościach występuje w poniżej podanych produktach żywnościowych.
 
Artykuły spożywcze (na 100 g części jadalnych)
Witamina E w mg
Maślanka
Jajo kurze całe
Żółtko jaja kurzego
Masło mleczne półtłuste
Tran
Olej lniany
Oliwa z oliwek
Olej palmowy
Olej sojowy
Olej słonecznikowy
Śledź
Makrela
Udo indyka bez skóry
Mózg cielęcy
Mąka pełna
Kiełki żytnie, suszone
Kiełki pszenne, suszone
Płatki otrębowe, słodzone cukrem
Orzechy kaskowe
Siemię lniane, nie łuskane
Migdały
Nasiona słonecznika
Seler korzeniowy, gotowany
Marchew suszona
Kapusta włoska, surowa
Awokado
Owoce dzikiej róży, surowe
Borówki
Maliny surowe
Porzeczki czarne
Mango surowe
Brzoskwinie
Rokitnik, jagody surowe
Winogrona
1,0
0,8
2,1
3,6
1,3
31,1
24,5
48,2
50,0
38,8
1,5
1,6
1,2
2,0
2,1
12,6
24,7
12,0
26,6
57,0
25,2
21,8
2,5
5,0
2,5
1,3
4,2
2,7
4,0
1,9
1,0
1,0
3,2
0,7
 
   Witamina E jest składnikiem wszystkich błon komórkowych. Jako przeciwutleniacz odgrywa ważną rolę ochronną przed atakiem wolnych rodników, zapobiegając nowotworom i miażdżycy. Uwaga: W przypadku zażywania preparatów witaminowych może dojść do przedawkowania tej witaminy. Dzienna dawka dla dzieci wynosi 3-5 mg, dla mężczyzn powyżej 18 r. ż. 10 mg, dla kobiet 8 mg.  Dym tytoniowy sprzyja degradacji witaminy E.
 
Źródło: Prof.dr I. Elmadfa, Prof. Dr E. Muskat, Wielkie tabele kalorii i wartości odżywczych, Muza S.A. Warszawa, 2003
 
 
 
 

 
Wspierane przez Hosting o12.pl
© 2007 - 2011 Created Piotr & Jerzy Ratajczak