To jedno z pytań, które powtarza się coraz częściej, zwłaszcza wśród osób mających swój wiek młodzieńczy już za sobą. Odpowiedź nie jest tak skomplikowana, jak się wydaje! Sprawdźmy jaki wpływ na zdrową skórę mają poszczególne witaminy oraz składniki mineralne.
Źródła młodości skóry
Tajemnica młodości skóry tkwi dbaniu o odpowiedni poziom pewnych substancji w naszym organizmie. Wiele składników mineralnych oraz witamin sprawia, że możemy mieć piękną skórę. Warto wiedzieć, że niektóre popularne produkty spożywcze są ważnym źródłem tych substancji.
Jak więc zachować młodość skóry? Przyjrzyjmy się najważniejszym składnikom:
Witamina C – źródło młodej i zdrowej skóry
W kosmetykach mamy do dyspozycji liczne pochodne askorbylu. Są to:
- fosforan sodowo-askorbylowy
(VC-P-MG) - L – kwas askorbinowy rozpuszczalny w tłuszczach
- palmitynian askorbylu
- di – palmitynian askorbylu
- tetra – izopalmitynian askorbylu (VCIP)
- fosforan sodowo-askorbylowy
(VC-P-VA)
Działanie witaminy C w kosmetykach na poziomie naskórka:
- poprawia jakość warstwy rogowej (zwiększa właściwości fizjologiczne i biologiczne)
- optymalizuje produkcję lipidów naskórka (utrzymuje równowagę hydrolipidową naskórka)
- ma budowę zbliżoną do hydroksykwasów dzięki czemu zmniejsza ilość martwych komórek powodując efekt rozjaśnienia
i rozświetlenia skóry - ochrania przed wolnymi rodnikami
- bierze udział w procesie syntezy kolagenu
- reguluje melanogenezę.
Na poziomie skóry i tkanki podskórnej:
- neutralizuje wolne rodniki, szczególnie połączeniu z witaminą E
- regeneruje witaminę E
- uczestniczy w powstawaniu kolagenu.
Doustne przyjmowanie witaminy C tylko nieznacznie podnosi jej poziom w skórze. Poleca się zatem miejscowe stosowanie kosmetyków z witaminą C.
Witamina E – witamina młodości (skóry także!)
Witaminę E (Alfa-tokoferol) określa się witaminą młodości. Nazwę swą zawdzięcza swoim właściwościom. W kosmetyce tokoferole stosowane są przede wszystkim jako antyoksydanty. Działanie witaminy E w kosmetykach”
- odżywia skórę
- ogranicza parowanie wody przez naskórek
- poprawia mikrocyrkulację krwi w skórze
- przyspiesza gojenie ran i oparzeń
- działa przeciwzapalnie
Dzięki hamowaniu procesów degeneracyjnych spowalnia procesy starzenia. Po nałożeniu na skórę, już po sześciu godzinach można stwierdzić jej obecność w naczyniach krwionośnych. Bardzo szybko przekracza barierę warstwy rogowej docierając do wnętrza skóry.
D-pantenol – sprzyja młodej skórze
W kosmetologii kwas pantotenowy nie ma zastosowania ponieważ tylko w niewielkim stopniu przenika przez skórę. Przeciwieństwem kwasu jest pantenol, który doskonale przenika naskórek i skórę.
D-pantenol stymuluje:
- powstawanie nabłonka
- przyspiesza regenerację komórek
- przyspiesza gojenie małych otarć i ranek
- stymuluje pigmentację skóry
W kosmetykach do opalania przyspiesza brązowienie skóry jednocześnie chroniąc przed skutkami nadmiernego działania UV. Pantenol jest prekursorem witamin B5. Po zastosowaniu zewnętrznym wzrasta w komórkach naskórka ilość koenzymu A.
Kwas gammalinolenowy GLA
Kwas ten aplikowany miejscowo wykazuje działanie:
- regenerujące
- przeciwzapalne
- przeciwalergiczne
- ochronne
Niedobór tego kwasu powoduje, że skóra staje się:
- sucha
- traci elastyczność
- zmniejsza się jej naturalna odporność na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych
Kwas hialuronowy – ważny dla zdrowej skóry
Stosowany jest w postaci wolnej, jak i soli sodowej. Jest jednymz najlepszych środków nawilżających i chroniących naskórek przed wysychaniem:
- zmniejsza możliwość podrażnień i uczuleń
- zwiększa odporność skóry na szkodliwe czynniki zewnętrzne
- wykazuje działanie łagodzące i kojące
Kwas hialuronowy wraz z innymi związkami białkowymi i cukrowymi wypełnia przestrzeń między włóknami kolagenowymi skóry właściwej, odpowiadając za prawidłową strukturę tkanki łącznej. Wraz z innymi mukopolisacharydami zapobiega gromadzeniu tkanki tłuszczowej oraz wpływa na prawidłową cyrkulację krwi i limfy, dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu cellulitu.
Kwasy owocowe na zdrową skórę
Działanie kwasów na skórę jest niezwykle specyficzne. Przyjmuje się, że mają one zdolność rozluźniania spoiwa znajdującego się pomiędzy komórkami warstwy rogowej naskórka, zmniejszając ich spoistość. Następuje przyspieszenie naturalnego procesu usuwania gromadzących się na powierzchni skóry warstw martwych komórek. Kwasy owocowe, tzw. Alfa-hydroksykwasy określane są skrótem AHA (Alpha-Hydroxy Aicid). Do najbardziej popularnych i najczęściej stosowanychw recepturach kosmetycznych przedstawicieli tej grupy należą kwasy:
- glikolowy
- mlekowy
- jabłkowy
- winowy
- cytrynowy
- migdałowy
Kwasy te, oprócz owoców, występują także w warzywach, trzcinie cukrowej, kwaśnym mleku. Kwasy zapewniają efekt peelingu i stymulują odnowę komórek głębiej położonych. To nadmierna keratynizacja powoduje, że skóra staje się gruba i matowa. Stosując systematycznie kwasy owocowe zaktywizuje się działanie fibroblastów- systemów odpowiedzialnych m.in. za syntezę białek co w konsekwencji prowadzi do pobudzenia produkcji kolagenu i elastyny powodując, że skóra będzie jędrna i dobrze nawilżona. Kwasy bowiem ułatwiają także wchłanianie innych substancji odżywczych i regenerujących.
W ostatnich latach prawdziwy renesans przeżywa kwas mlekowy Działa równie skutecznie jak kwas glikolowy, ale jest delikatniejszy dla skóry. Jest całkowicie bezpieczny. Uzyskuje się go także podczas kwaśnienia mleka, kiszonek. Sam kwas ma bardzo dobre właściwości nawilżające i bardzo łatwo wiąże wodę uelastyczniając naskórek. Normalizuje też proces złuszczania naskórka usuwając zrogowaciałe warstwy komórek. Polega to na tym, że roztwory kwasu mlekowegoo stężeniu 5-20% niszczą połączenia między korneocytami złuszczając naskórek na poziomie warstwy rogowej. Efekty estetyczne to:
- spłycenie zmarszczek
- poprawienie kolorytu skóry
- rozjaśnienie przebarwień
- zmniejszenie zaczopowywania się gruczołów łojowych
- zapobiegające powstawaniu zmian trądzikowych
Kwas mlekowy doskonale sprawdza się jako substancja do peelingów. Można go zastosować w czystej postaci lub wykorzystać jego różne złożone roztwory.