Jest jednym z najważniejszych dla zdrowia makroelementów. Wraz z sodem odgrywa istotną rolę w gospodarce wodnej organizmu. Potas i jego właściwości – jak ten pierwiastek pozwala zapewnić zdrowe funkcjonowanie organizmu? Za co odpowiedzialny jest potas? Co grozi w przypadku jego niedoboru, oraz czy nadmiar potasu także jest szkodliwy?
Potas – rola w organizmie
Potas wraz z sodem reguluje równowagę sodowo-potasową, a to wpływa na ilość zatrzymanej wody w organizmie i na funkcjonowanie nerek. Pobudza wydzielanie insuliny, bierze udział w przewodnictwie nerwowym, obniża ciśnienie krwi. Odgrywa ważną rolę przy regulacji rytmu serca. Sole potasowe zachowują właściwe pH. Przyczynia się do usuwania ubocznych produktów przemiany materii. Pomaga dostarczyć tlen do mózgu, a więc zwiększa sprawność umysłową, ułatwia jasność myślenia jest składnikiem soków trawiennych, pobudza ich wydzielanie i dzięki temu wspomaga trawienie.
Niedobór potasu
Niedobór tego pierwiastka może być spowodowany nadużywaniem środków przeczyszczających i moczopędnych. Także obfite pocenie się i mała ilość wypijanej wody wypłukuje potas z organizmu. Do wczesnych objawów niedoboru należą: apatia, zmęczenie, oraz nadmierne pragnienie. Późniejsze to: zawroty głowy, kołatanie serca, nerwowość, podwyższenie poziomu cholesterolu, bezsenność, obrzęki. Zwiększa się łamliwość kości, pojawiają się skurcze mięśni. Źle funkcjonuje mózg, praca umysłowa jest utrudniona, następuje pogorszenie pamięci. Deficyt potasu może się też objawić nieregularną pracą serca oraz trudnościami w oddychaniu.
Nadmiar potasu
Bardzo wysokie stężenie stanowi zagrożenie życia. Ilość potasu we krwi zwiększa się w wyniku niektórych schorzeń: niewydolności nerek, zakażeń, krwotoków z przewodu pokarmowego. Pierwszymi objawami nadmiaru potasu są mrowienie w okolicy ust i języka, mrowienie nóg, osłabienie siły rąk.
Źródła w diecie – potas w produktach spożywczych
Znajdziemy go w większości produktów spożywczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Szczególnie bogate w ten pierwiastek są: awokado, banany, ziemniaki, fasola, surowa marchew,, pieczywo żytnie, bekon, szpinak, suszone owoce, orzechy, figi, ananasy, pomidory, kalarepa, kakao, czekolada. Odpowiednie stężenie potasu we krwi pomaga utrzymać właściwą ilość magnezu.
Potas jest zawarty w bananach
Bilbliografia: Leksykon zdrowia, wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006
Pamiętaj, że żadne informacje zaczerpnięte z internetu nie zastąpią wizyty lekarskiej. Treści zamieszczone w naszym serwisie mają charakter informacyjny, nie ponosimy odpowiedzialności za następstwa podejmowanych działań w oparciu o nie. W przypadku problemów zdrowotnych bezwzględnie należy omówić je z lekarzem.