Jakie mogą być skutki niedoboru witaminy A i beta karotenu w organizmie? Czym grozi ich nadmiar oraz w jakich produktach możemy spożywczych możemy je znaleźć? Przeczytaj jaką rolę w organizmie pełni ta ważna dla prawidłowego zdrowia witamina.

Witamina A i beta karoten – rola w organizmie
Witamina ta pobudza wzrost kości, zębów i poprawia stan włosów, skóry, a także wzmacnia nabłonek i błony śluzowe: przewodu pokarmowego, moczowego, rozrodczego, płuc. Sprawia, że nabłonek jest wilgotny i zdrowy, a skóra sprężysta i odporna na uszkodzenia. Opóźnia starzenie i zapobiega zmarszczkom. Wspomaga gojenie się ran i leczenie chorób skóry. Zapobiega infekcjom i zakażeniom, zmniejsza ryzyko niektórych nowotworów. Jest konieczna do prawidłowego widzenia. Wpływa korzystnie na układ rozrodczy: jajniki, jądra, rozwój zarodka, wzrost. Umożliwia prawidłowy przebieg ciąży i laktacji. Reguluje wzrost i różnicowanie komórek dlatego powinna być przyjmowana pod kontrolą lekarza.
Niedobór witaminy A i beta karotenu
Niedobór witaminy A zdarza się rzadko. Jego objawy odczuwamy, gdy jest długotrwały. W wątrobie mamy jej zapasy nawet na 2 lata. Skutki niedoboru to zmniejszone widzenia zwłaszcza o zmroku, zmniejszone wydzielanie łez, mniejsza odporność na infekcje, choroby zakaźne, szczególnie układu oddechowego, odczuwamy bezsenność i zmęczenie. Skóra staje się sucha i szorstka, traci elastyczność, pojawiają się na niej uszkodzenia (gęsia skórka). Źle formują się kości, szkliwo zębów, zęby są krzywe i źle rozstawione, następ uje spowolnienie wzrostu, brak apetytu, spadek wagi.
Nadmiar witaminy A i betakarotenu
Symptomy nadmiaru witaminy A pojawiają się po 6 godzinach po zażyciu nadmiernej dawki. Objawem może być krwawienie z dziąseł, owrzodzenie jamy ustnej, ból brzucha, głowy, kości i stawów. Drażliwość i gorączka. Ponadto nadmierne wypadanie włosów, suchość, swędzenie i pękanie skóry i warg, łuszczenie się naskórka. Odczuwamy zawroty głowy i osłabienie.
Produkty spożywcze zawierające witaminę A i beta karoten
- Witamina A : wątroba, nerki, masło, jaja, ser i śmietana z pełnotłustego mleka, tran, ryby, ostrygi.
- B-karoten: ciemnozielone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa czyli: brzoskwinie, arbuzy, cykoria, cynia, jarmuż, szpinak, liście kapusty, brokuły, marchew, pataty, morele, melony, dynia, sałata, pomarańcze, pomidory, szparagi.
Bilbliografia: Leksykon zdrowia, wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006
Pamiętaj, że żadne informacje zaczerpnięte z internetu nie zastąpią wizyty lekarskiej. Treści zamieszczone w naszym serwisie mają charakter informacyjny, nie ponosimy odpowiedzialności za następstwa podejmowanych działań w oparciu o nie. W przypadku problemów zdrowotnych bezwzględnie należy omówić je z lekarzem.