Witaminy

Witamina K (filochinon)

Witamina K pełni ważną rolę dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego. Odpowiada między innymi za regulację krzepliwości krwi, ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a nawet hamuje rozwój niektórych z nowotworów. Na co jeszcze pomaga witamina K? W jakich produktach możemy znaleźć jej źródła w diecie?

Witamina K - wzór chemiczny

Witamina K – rola w organizmie


Podstawowa funkcja witaminy K to regulowanie krzepliwości krwi. Jest potrzebna do prawidłowej mineralizacji kości. Ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwgrzybiczne, a także przeciwbólowe i przeciwzapalne. Może hamować rozwój niektórych nowotworów, m.in. raka piersi, jajników, okrężnicy, żołądka, woreczka żółciowego, wątroby i nerek.

Niedobór witaminy K


Niedobór witaminy K występuje bardzo rzadko. skutkiem jest długi czas krzepnięcia krwi. Każdy zespół złego wchłaniania pokarmu, który ogranicza trawienie tłuszczów, zmniejsza wchłanianie tej witaminy.

Nadmiar witaminy K


U zdrowego człowieka 30-40% wydalana jest z kałem,, a ok. 15% z moczem. Naturalna witamina nawet w dużych dawkach nie jest toksyczna. Przyjmowana w domięśniowych zastrzykach może wywołać odczyny alergiczne oraz powodować skoki ciśnienia tętniczego krwi. 

Produkty spożywcze zawierające witaminę K


Zapotrzebowanie na witaminę K jest bardzo niskie. Występuje w zielonych warzywach, serze, mleku, żółtkach jaj, wątróbce, pomidorach.

Bilbliografia: Leksykon zdrowia, wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006


Pamiętaj, że żadne informacje zaczerpnięte z internetu nie zastąpią wizyty lekarskiej. Treści zamieszczone w naszym serwisie mają charakter informacyjny, nie ponosimy odpowiedzialności za następstwa podejmowanych działań w oparciu o nie. W przypadku problemów zdrowotnych bezwzględnie należy omówić je z lekarzem.

Powiązane artykuły
Witaminy

Witamina F (FF)

Witaminy

Witamina E (tokoferol)

Witaminy

Witamina D (kalciferol)

Witaminy

Witamina C (kwas askorbinowy)

Chcesz dołączyć do naszego zespołu?