Witamina B12 czyli kobalamina jest niezwykle ważna dla prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Między innymi bierze udział w syntezie DNA, reguluje produkcję czerwonych krwinek, a także wpływa na prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy. Z jakich produktów spożywczych możemy ją pozyskiwać? Co jeść przy niedoborze witaminy B12?

Witamina B12 – rola w organizmie
Witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego rozwoju fizycznego i umysłowego. Wpływa na energetyczną przemianę materii, dzięki czemu zapewnia aktywność, wpływa na wzrost, pracę mięśni, ułatwia przemianę żelaza, tłuszczu i pobudza apetyt. Oddziałuje na funkcjonowanie karnityny „wyławiającej” z krwi tłuszcz i przenoszącej go do mitochondriów w komórkach, gdzie ulega on utlenieniu, dzięki czemu uzyskujemy energię. Odgrywa ważną rolę w wytwarzaniu czerwonych ciałek krwi i przeciwdziała niedokrwistości.. pomaga w odtwarzaniu kodu genetycznego. Wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i rozrodczego. Uczestniczy w tworzeniu otoczki mielinowej ochraniającej komórki nerwowe, a także neuroprzekaźników nerwowych, które ułatwiają przepływ informacji między komórkami. Dzięki temu wykorzystuje się ją w leczeniu stwardnienia rozsianego. Podtrzymuje dobry nastrój i ułatwia osiągnięcie równowagi psychicznej po stresie, pomaga w uczeniu się i w koncentracji. Oddziałuje na układ kostny. Wchłanianie B12 upośledza tytoń.
Niedobór witaminy B12
Skutkiem niedoboru jest niedokrwistość, zaburzenia w funkcjonowaniu mózgu i układu nerwowego. Brak tej witaminy towarzyszy ciężkim schorzeniom neurologicznym, takim jak stwardnienie rozsiane czy choroba Alzheimera. Może też być powodem stanów zapalnych w jamie ustnej, nieprzyjemnego zapachu z ust oraz dolegliwości menstruacyjnych.
Nadmiar witaminy B12
Toksyczność wit B12 jest niewielka i nie jest ona szkodliwa nawet w dużych dawkach.
Produkty spożywcze zawierające witaminę B12
W przyrodzie jest jej niewiele, ale za to już małe jej dawki są bardzo aktywne. Produkty: wątroba, nerki, serce, chude mięso, ryby, skorupiaki, sery, jaja, drożdże piwne, śledzie, makrele.
Bilbliografia: Leksykon zdrowia, wydawnictwo Park Sp. Z o.o., Bielsko-Biała 2006
Pamiętaj, że żadne informacje zaczerpnięte z internetu nie zastąpią wizyty lekarskiej. Treści zamieszczone w naszym serwisie mają charakter informacyjny, nie ponosimy odpowiedzialności za następstwa podejmowanych działań w oparciu o nie. W przypadku problemów zdrowotnych bezwzględnie należy omówić je z lekarzem.